Welkom op De Berlijn Gids! Rondleidingen en informatie

Hallo! Ik ben Jeroen Kuiper, stadsgids in Berlijn en de persoon achter de blog die je nu leest. In 2000 vertrok ik naar Berlijn. Van de afgelopen zestien jaar woonde ik meer dan twaalf jaar in en aan de rand van de Duitse hoofdstad. Ik doe niets liever dan je veel vertellen en laten zien van en over Berlijn. Daarom wens ik je veel leesplezier. En wie weet zie ik je binnenkort tijdens één van mijn rondleidingen!

Over mezelf

De eerste keer dat ik in Berlijn kwam was in 1990. De Berlijnse Muur was een paar maanden eerder geopend, en via mijn studie sociale geografie aan de universiteit Utrecht kon ik mee op excursie maar de (toen nog net bestaande) DDR. Dat liet ik me geen twee keer zeggen; we trokken twee weken lang door dit onbekende land.

De DDR fascineerde me al langer: een land, zo dicht bij, maar gefühlt so weit weg. Een land, lijkend op Nederland, maar toch ook zo exotisch en anders. De fascinatie voor `het oosten´ is nooit verdwenen. In de jaren ´90 reisde ik me suf in heel Oost-Europa. Van Estland tot aan Bulgarije, van Transdnjestrie tot in Siberie, ik ben er geweest, zowel privé als voor werk.

Nadat ik in 1998 mijn Oost-Duitse Doreen had leren kennen, vertrokken we in 2000 naar Berlijn, waar we een tijd midden in Friedrichshain woonden. Intussen wonen we met onze drie zonen –na tussendoor vier jaar in Venezuela en Colombia- in Woltersdorf, een prachtig dorp aan de oostrand van Berlijn. Hier hebben we een oude villa aan een meer gekocht en opgeknapt. Hier heb ik het beste van twee werelden: overdag het brede aanbod van Berlijn en ´s avonds de rust op het platteland, waar ik in mijn woonplaats Woltersdorf nog even in één van de drie meren die we hier hebben kan springen!

berlijn-blog-welkom-op-de-berlijn-gids-berlijn-rondleiding-fietstochten-fietstouren-wandeltochtenStadsgids in Berlijn

Al weer enkele jaren leid met ik veel passie en kennis bezoekers in Berlijn rond. Meestal op de fiets, maar soms ook te voet, op een segway of in een Trabantje. Ik begeleid bezoekers ook naar het schitterende Potsdam, door ondergrondse bunkercomplexen in Berlijn, naar het vroegere concentratiekamp Sachsenhausen ten noorden van Berlijn, of naar andere delen van Duitsland. Verder werk ik als reisleider in Polen en de Baltische Staten. Ja, reizen is mijn passie!

Reiziger en journalist

Mensen willen graag weten `wie je bent en wat je doet`. Waarschijnlijk ben ik wat dat betreft lastig in een hokje te stoppen. Ik heb geografie en journalistiek gestudeerd. En dat is uiteindelijk ook dat wat ik ben: een reiziger, een geinteresseerde, een oberserveerder van zijn omgeving die –indien gewenst- graag vertelt over wat hij weet en gezien heeft. Mondeling, of op papier.

Ik heb in het verleden veel verschillende dingen gedaan. Zo was ik reisleider in het Midden-Oosten, manager van milieuprojecten in Oost-Europa en journalist voor Nederlandse media en Duitse kranten. Verder werkte ik als nationale coordinator van de jongerenafdeling van de Duitse Groenen en schreef ik een boek over de voormalige DDR. Ook coordineerde ik een rivierbeschermingsproject langs de Duits-Poolse Oder. Ik studeerde in Zweden, Polen en Nederland. Ik reisde overland naar India, in bezat een reisbureau in Venezuela en had een koffiehandel in Colombia. Verder ben ik als Nederlander een vrij exotisch gemeenteraadslid in Woltersdorf. Uiteindelijk ben ik echter vooral heel erg blij met wat ik nu doe: als stadsgids geinteresseerden Berlijn en omstreken laten zien!

De Berlijn Gids

Op deze blog vind je regelmatig nieuwe informatie over Berlijn. Ik schrijf over wat me interesseert en opvalt in de Duitse hoofdstad. En dat betekent dat ik me niet alleen op het toeristische Berlijn richt, maar me ook met de politiek in de Duitse hoofdstad en de stadsontwikkeling bezig hou.

Verder lees je hier af en toe belevenissen van me in mijn functie als reisleider, op andere plekken in Europa. Leuk dat je erbij bent, ik kijk uit naar je reactie!

Meer van mij....

Ik ben niet zo heel erg van de social media, maar Instagram vind ik wel leuk. Dus als je mijn beelden uit Berlijn wilt volgen, dan kan dat. Op Instagram kun je me vinden onder BerlijnDoenMetJeroen.

Dus:

De Berlijn Gids op Instagram

Mijn boek Het andere Duitsland

In 2009, twintig jaar nadat de Berlijnse Muur geopend wird, schreef ik een boek over de voormalige DDR. Het boek heet `Het andere Duitsland – de voormalige DDR twintig jaar na de val van De Muur`. Het boek bestaat uit een serie reportages, die gedeeltelijk eerder in Nederlandse media verschenen.

In mijn boek schrijf ik over typische Oost-duitse thema`s zoals de omgang met het Stasi-verleden en de leegloop op het platteland in de voormalige DDR. Ik behandel echter ook minder bekende thema`s zoals de populariteit in de DDR van het naturisme (FKK) en de hang naar cowboy- en indianencultuur. Verder vind je in het boek een uitgebreid interview van mij met Günter Schabowski, de man die beroemd werd tijdens de legendarische persconferentie op 9 november 1989, waar hij zei dat de mogelijkheid tot reizen naar het Westen volgens hem `sofort`, unverzüglich` bestond. Hiermee opende Schabowski de facto de Berlijnse Muur.

De papierversie van mijn boek vind je af en toe op marktplaats. De electronische versie van mijn boek is verkrijgbaar bij uitgeverij Fosfor: www.fosfor.nl.

Hopelijk tot snel!

Goed, bedankt voor je interesse, leuk dat je hier bent! Ik hoop dat je vaker op mijn blog langskomt. En verder hoop ik je binnenkort in Berlijn tijdens één van mijn rondleidingen te ontmoeten!

Bis bald!

Jeroen

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *