Eindelijk kan hij van mijn bucketlist: het kunstwerk `Zwei Beton-Cadillacs in Form der nackten Maja´. Het werk is zo lelijk, dat het heel bijzonder is!
Ver weg, in het diepe westen van de Duitse hoofdstad (ik ben meer op het oosten georienteerdJ) bevindt zich het Messegelände, oftewel het beursterrein van West-Berlijn. In dit deel van de stad, gelegen tussen het Olympisch stadion en Westkreuz, waan je je qua architectuur nog altijd in de jaren zeventig. Oranje metro-ingangen, megalomane hallen met Star-Trek-uitstraling en vooral: heel veel snelwegen doorkruizen dit deel van Berlijn.
Blechlawine
Vanaf het beursterrein vol voorbijrazende Berlijners leidt een snelweg naar de Rathenauplatz, het plein waar zich de Cadillacs in Beton bevinden. Voetgangers langs deze snelweg (er is een begeleidend tegelpad!) zijn compleet afwezig, en dat is begrijpelijk, want de Blechlawine op een paar meter afstand verpest de lucht die je inademt. Big City! Het enige highlight tijdens deze wandeling is het uitzicht op de Halensee, waar op de gazons rondom het water de eerste sneeuwklokjes hun kopjes uit het gras steken.
Maar dan! Daar is hij dan, het Rathenauplein, met in het midden.... de twee beroemde donkerblauwe Cadillacs in beton! Om het maar meteen toe te geven: ik zie de twee Amerikanen alleen vanaf de overkant van de straat, en daarbij blijft het ook, want het kunstwerk staat midden op een rotonde die vanwege het voorbijrazende verkeer niet te bereiken is. En nee, ik heb geen zin om mijn leven te wagen door de drukke verkeerswegen over te steken. Op het moment dat ik even overweeg tóch tussen de auto`s door te slalommen, racen luid toeterend en elkaar verwensingen toeschreeuwend twee opgefokte Mercedes-bestuurders rondom het kunstwerk. Laat dus maar.
Ku´damm-raser
Het Rathenauplein vormt overigens ook het begin van de beroemde Kurfürstendamm, die hier vanuit het uiterste westen van de stad richting Berlin Zoo leidt. Twee weken geleden nog veroordeelde de Berlijnse justitie twee zogenaamde Ku´damm-raser tot levenslange gevangenisstraffen, omdat ze aan een illegale autorace over de Ku`damm hadden deelgenomen, waarbij uiteindelijk een buitenstaander werd doodgereden. De rechter oordeelde dat de bestuurders hun auto als wapen hadden ingezet, omdat ze daarmee met 140 tot 170 kilometer per uur door de drukbezochte binnenstad waren gescheurd en daarbij op de koop hadden toegenomen dat mogelijk iemand doodgereden zou worden, wat helaas ook echt is gebeurd.
Behalve Cadillacs ook Trabis
Tja. Terug naar de cadillacs.... De twee Amerikanen werden hier dertig jaar geleden door Wolf Vostell opgesteld, oftewel in 1987, als deel van de viering van de 750ste verjaardag van Berlijn in dat jaar. Vostell, één van de initiatoren van de zogenaamde fluxus-beweging, wilde met zijn kunstwerk de `rituele dans van de automobilisten rondom hun gouden kalveren ontmaskeren´. Cool! Het is alleen nog niet zo goed gelukt....
Meteen vanaf het begin was er veel protest tegen de Cadillac-installatie; een tijdlang stond op een grasveldje in de buurt zelfs een in beton gegoten Trabant opgesteld.... Het werk `Zwei Beton-Cadillacs in Form der nackten Maja´ van Wolf Vostell is het meest omstreden kunstwerk van Berlijn sinds de Tweede Wereldoorlog!
Gerestaureerd
Toch heeft de kunstinstallatie alle kritiek overleefd, In 2006 werd het door de vereniging Pro City West zelfs voor 100.000 Euro gerestaureerd en kreeg het een bijzondere verlichting.
De Trabi is inmiddels verdwenen. De Cadillacs staan er nog.