Veelgestelde vragen

Annuleren

U kunt een geboekte rondleiding tot 48 uur van te voren kostenloos annuleren. Daarna is een annulering niet meer mogelijk.

 

Wat te doen bij regen?

Die vraag komt begrijpelijkerwijs vaak uit het natte Nederland. Het goede nieuws: in Berlijn valt véél minder regen dan in Nederland! We hebben hier te maken met een landklimaat: in de winter wat kouder, in de zomer wat heter, en in het algemeen: duidelijk minder regen.

In de praktijk komt een wandel- of fietstocht met eindeloze regen praktisch NOOIT voor. Met een beetje regen vertrekken we gewoon. U ontvangt van mij een gratis regenponcho. Als het echt veel regent, houden we wat meer pauzes en vertel ik wat minder. In de praktijk vinden we altijd een oplossing!

 

Betalen

Indien gewenst kunt u van te voren uw boeking overmaken. U kunt uw rondleiding/excursie echter ook `gewoon` contant aan het eind van de tocht betalen!

 

WCs

... Bestaan ook in Berlijn! Ik houd rekening met de behoeften van mijn gasten, wanneer het gaat om warmte, eten en drinken en sanitaire stops. Komt dus allemaal goed!

 

Pauzes

Ik hou er niet van om tijdens mijn rondleidingen / tochten / excursies in zo weinig mogelijk tijd zo veel mogelijk te doen. Het resultaat daarvan is namelijk dat u weliswaar zogenaamd veel heeft gezien, maar er uiteindelijk niets ´blijft hangen´. We nemen onderweg dus de tijd voor de plekken die we aandoen en indien gewenst horen daar ook pauzes bij. U kunt aan het begin van uw tocht aangeven wat uw wensen zijn.

 

Is een rondleiding van 2 – 3 - 3,5 – 7 uur niet erg lang?

Nee. Uit ervaring weet ik dat, hoe lang het programma dat u boekt misschien ook lijkt, de tijd in de praktijk voorbij vliegt. Ik krijg eigenlijk nooit te horen dat de tocht te lang duurde, eerder het omgekeerde!

U dient bovendien te bedenken dat Berlijn met haar 3,6 miljoen inwoners een qua oppervlakte zeer grote stad is, waar vele interessante plekken zich ver van elkaar vandaan bevinden. U heeft dus sowieso tijd nodig om het één en ander te zien en te ervaren.

 

Start- en eindpunt van de rondleidingen

Meestal beginnen mijn fietstochten bij een fietsverhuurbedrijf vlakbij station Friedrichstrasse, oftewel: middenin de stad. Hier eindigen we onze tocht ook.

Voettochten beginnen op verschillende plekken in de stad, afhankelijk van de gekozen route. Ze eindigen meestal op een andere plek dan het beginpunt, maar altijd nabij een metrostation.

In alle gevallen geldt: u krijgt van te voren een duidelijke routebeschrijving naar het startpunt van uw tocht.

 

Openbaar vervoer in Berlijn

Het openbaar vervoer in Berlijn is prima geregeld. Trams, metrolijnen, treinen en bussen zijn schoon, rijden meestal op tijd en hebben vaak voldoende plek. De prijzen zijn goed te doen. En voor zwartrijders lijkt Berlijn een paradijsJ

 

Aansprakelijkheid

Deelname aan mijn fiets- en wandeltochten is op eigen verantwoordelijkheid. Ik (of een  andere gids die in opdracht van mij uw rondleiding uitvoert) kan niet aansprakelijk worden gesteld voor ongelukken, diefstal of andere problemen.

Ik (of een andere gids die in opdracht van mij uw rondleiding uitvoert) behoud me / behoudt zich het recht voor om deelnemers aan de rondleiding / excursie uit de groep uit te sluiten indien deze persoon zich misdraagt. Dit geldt in het bijzonder in kerken, bij monumenten en op herdenkingsplaatsen.

 

Nederlandstalig of niet?

Alle rondleidingen en tochten worden door mij persoonlijk begeleid, tenzij van te voren duidelijk afgesproken is dat de rondleiding door een andere gids wordt uitgevoerd. Ik heb een groot netwerk van prima gidsen die u in praktisch elke taal die u maar wenst kunnen rondleiden. Zelf verzorg ik regelmatig rondleidingen in het Nederlands, Duits, Engels en Spaans.

 

 

fietstochten-wandeltochten-andere-reis-opties-veelgestelde-vragen-de-berlijn-gids-jeroen-kuiperNuttige links

Misschien wel de interessantste blog over Berlijn:

www.berlijn-blog.nl

Meer informatie over het openbaar vervoer in Berlijn:

www.bvg.de

Een handige card voor openbaar vervoer en culturele kortingen:

www.berlin-welcomecard.de

Voor contact met de Nederlandse ambassade:

www.duitsland.nlambassade.org