Over mij

jeroen-kuiper-de-berlijn-gids-berlijn-blog-berlijn-wandeltochten-berlijn-fietstochten-rondleidingen-2Wie ben ik...

De eerste keer dat ik in Berlijn kwam was in 1990. De Berlijnse Muur was een paar maanden eerder geopend, en via mijn studie sociale geografie aan de universiteit Utrecht kon ik mee met een excursie maar de (toen nog net bestaande) DDR. Dat liet ik me geen twee keer zeggen. De DDR fascineerde me al langer: een land, zo dicht bij Nederland, maar gefühlt so weit weg. Een land, lijkend op Nederland, maar toch ook zo exotisch en anders. De fascinatie voor `het oosten´ is nooit verdwenen. In de jaren ´90 reisde ik me suf in heel Oost-Europa. Van Estland tot aan Bulgarije, van Moldavie tot in Siberie, ik ben er geweest, zowel privé als voor werk.

Nadat ik in 1998 mijn Oost-Duitse Doreen had leren kennen, vertrokken we in 2000 naar Berlijn, waar we een tijd in Friedrichshain woonden. Intussen wonen we met onze drie zonen –na tussendoor nog vier jaar in Venezuela en Colombia- al weer een tijd in Woltersdorf, een prachtig dorp aan de oostrand van Berlijn. Hier hebben we een oude villa aan een meer gekocht en opgeknapt. Sindsdien kan ik in de zomermaanden overdag van Berlijn genieten en spring ik ´s avonds nog even in het meer voor ons huis. Heerlijk!

 

Stadsgids in Berlijn

Sinds enkele jaren leid met ik veel passie en kennis bezoekers in Berlijn rond. Meestal op de fiets, maar soms ook te voet, op een segway of in een Trabantje. Ik begeleid bezoekers ook naar Potsdam, door ondergrondse bunkercomplexen in Berlijn, naar het vroegere concentratiekamp Sachsenhausen ten noorden van Berlijn, of naar andere delen van Duitsland. Verder werk ik als reisleider in Polen en de Baltische Staten. Ja, reizen is mijn passie!

Mensen willen graag weten `wie je bent en wat je doet`. Waarschijnlijk ben ik wat dat betreft lastig in een vakje te stoppen. Ik heb geografie en journalistiek gestudeerd. En dat is uiteindelijk ook dat wat ik ben: een reiziger, een geinteresseerde, een oberserveerder van zijn omgeving die –indien gewenst- graag vertelt over wat hij weet en gezien heeft. In schriftelijke of mondelinge vorm.

Ik heb in het verleden gewerkt als reisleider in het Midden-Oosten, als manager van milieuprojecten in Oost-Europa en als journalist voor bladen als De Pers, De Nieuwe Revu, de Groene Amsterdammer en voor Duitse kranten. Ik was de nationale coordinator van de jongerenafdeling van de Duitse Groenen, ik schreef een boek over de voormalige DDR, ik coordineerde een internationaal rivierbeschermingsproject langs de Duits-Poolse Oder, ik studeerde in Zweden, Polen en Nederland. Ik reisde overland naar India, in bezat een reisbureau in Venezuela en had een koffiehandel in Colombia. Ik verzamel DDR design-producten, ben als Nederlander een exotisch gemeenteraadslid in Woltersdorf en ben uiteindelijk vooral heel erg blij met wat ik nu doe: als stadsgids geinteresseerden Berlijn en omstreken laten zien en uitleggen.

Bis bald!

Jeroen

 

jeroen-kuiper-boek-het-andere-duitsland-de-berlijn-gids-berlijn-blog-berlijn-rondleidingenMijn boek

Het is al weer een tijdje geleden dat mijn boek over de voormalige DDR verscheen, maar mijn journalistieke werk is nog steeds actueel en daarom ook nog steeds verkrijgbaar!

In 2009 verscheen `Het andere Duitsland. De voormalige DDR 20 jaar na de val van De Muur`. Het boek bestaat uit een twintigtal reportages uit Oost-Duitsland, die een beeld schetsen van de voormalige DDR 20 jaar na de val van de Muur. In schrijf over thema`s als de leegloop van het platteland en de grote werkloosheid in delen van het oosten, maar ook over het nudisme in de DDR, de cowboy- en indianencult in het oosten, Polen die zich langs de grensrivier de Oder aan de Duitse kant vestigen en de ontwikkeling van Berlijn.

Verder lees je ook een interview met Günter Schabowski, de man die `de muur opende`.  En nog veel meer! Het boek, dat ik met subsidie van het Fonds voor Bijzondere Journalistieke Projecten schreef, is als e-book verkrijgbaar bij uitgeverij fosfor (Jeroen Kuiper – Het andere Duitsland).