Kino Krokodil – Oost-Europa is dichtbij

In de Berlijnse wijk Pankow bevindt zich het filmhuis Kino Krokodil, dat zich uitsluitend op films uit Oost-Europa richt. Ganz schön kultig!

Het kan even duren voordat je je kaartje hebt gekocht bij Kino Krokodil; zo ook deze avond. De bezoekers vóór ons bestellen typisch Oost-Duits Schmalzbrot en wodka, en de met een slavisch accent sprekende medewerkster heeft daarvoor even de tijd nodig. Maar ach, wat maakt het uit, in de tussentijd kun je in de tl-buis-ziekenhuis-wachtkamer-atmosfeer van de kleine bioscoop in een papieren folder lezen, welke films er deze week allemaal op het programma staan.

20180131_202809

De krokodil hangt omgekeerd aan het plafond: Kino Krokodil!

Voor ons wordt het deze avond Pokot (spoor), een Poolse eco-thriller van regiseusse Agnieszka Holland, die handelt over de illegale jacht in de bergen van de Beskiden, een afgelegen pools-tsjechische grensgebied. Uiteindelijk worden de jagers zelf de gejaagden... Pokot is een heerlijk langzame film met schitterende beelden, die zich verzet tegen de waan van de dag.

Gorbatsjov

De voormalige Sovjetleider Michael Gorbatsjov hangt nog aan de muur tussen de filmspoelen

Pokot is slechts één van de vele kwalitatief goede films die Kino Krokodil toont. Van Turkmenistan tot Estland, van Bulgarije tot Slowakije: uit al deze landen worden films vertoond. En dat is maar goed ook, want de meeste Berlijners zijn nog nooit in Oost-Europa geweest. Voor veel inwoners uit de Duitse hoofdstad ligt buurland Polen bijvoorbeeld ´gefühlt´ aan de andere kant van de maan. Toch ligt de grensrivier de Oder maar zo`n 80 kilometer naar het oosten; het is een uurtje met de trein, die elk half uur naar Franfurt aan de Oder rijdt.

Voor wie dat toch te ver vindt: op naar Kino Krokodil. Hier vind je voor 7,50 Euro per film aangename DDR-zetels en een gegarandeerd bijzondere film.

20180131_202241

20180131_202820

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *