Stone Brewing in Marienfelde – bier proeven naast een gasometer

Citrusbier, bananenbier, chocoladebier....? Klinkt bizar, smaakt echt goed! Op het terrein van een voormalige gasfabriek in Marienfelde kun je bier proeven, een rondleiding in een brouwerij volgen, én je aan een gigantische gasometer vergapen. Zeker de moeite waard!

Ik had er nog nooit van gehoord, de Stone Brewery in Marienfelde, en de Amerikaanse bierbrouwers hebben daadwerkelijk ook een beetje een rare uithoek van Berlijn uitgezocht. Vanaf de Endhaltestelle van de U6 in Marienfelde wandel je een kwartier door woonwijken en daarna langs morsige autohandelaren en scooterdealers, om uiteindelijk uit te komen op een groot voormalig industrieterrein, waar vroeger gas werd geproduceerd. De poort door, naar achteren lopen en links achter de twee enorme gasbollen langs, dan kom je vanzelf bij de bakstenen Gründerzeitfabriekshallen van de Stone Brewery. En die zijn zeker de moeite waard!

Stone Brewing is niet alleen van buiten, mooi ook binnen smaakvol ingericht

Stone Brewing is niet alleen van buiten, mooi ook binnen smaakvol ingericht

Het begon 21 jaar geleden allemaal in een garage in Californië, vertelt Thomas, bierprover bij Stone Brewing in Marienfelde. Dit keer geen Silicon Valley, maar een craft beer brewery. Om een lang verhaal kort te maken: inmiddels bezit het bedrijf drie brouwerijen in de VS en eentje in Berlijn. „We hebben bewust voor deze location gekozen“, volgens Thomas. „En dat was een goede beslissing, want we groeien heel snel.“

Het Duitse Reinheitsgebot

Hoewel de brouwerij al sinds enkele jaren in Berlijn bestaat, werd het bijbehorende restaurant met biergarten pas afgelopen jaar in september geopend. „Onze eigenaar opende de biergarten voor de verzamelde pers door op het terras met een vorkheftruck een enorme steen op een aantal paletten bier te laten vallen. We heten immers Stone Brewer. In de VS kwam dat steeds heel goed aan. In Duitsland niet.“

Desondanks groeit de omzet snel. Bezoekers kunnen kiezen uit één van de vijftig biersoorten die Stone Brewing op haar kaart heeft staan. Het bedrijf probeert haar ingrediënten van regionale bedrijven te betrekken. Tijdens een rondleiding door de brouwerij, die meteen aan de restaurantruimtes grenst, krijg je bovendien uitgelegd hoe bier precies gebrouwen wordt.

Verder krijg je te horen wat het Duitse Reinheitsgebot nou precies inhoudt: er komen slecht drie ingrediënten in Duits bier. Water, mout en hop. De mout die Stone Brewing gebruikt, heeft indrukwekkend uiteenlopende smaakrichtingen, bleek tijdens de rondleiding. Dit mout geeft samen met de zeer verschillende hop-varianten die gebruikt worden, het eigen karakter aan het bier.

Verschillende soorten mout

Verschillende soorten mout

Uitstervende biersoort: Berliner Weiße

„Uiteraard voegen we ook nog gist toe aan ons bier, maar dat wist men 500 jaar, toen het Reinheirsgebot vastgelegd werd, nog niet te onderscheiden“, volgens Thomas.

Er is slechts één biersoort waar de brouwerij nog iets anders aan toevoegt: de Berliner Weiße. Dit typisch Berlijnse bier heeft een wat zurige smaak, veroorzaakt door de lactobacillus-bacterie. „Veel Berlijners drinken dat bier daarom met een scheutje siroop (mit Schuss)“, volgens Thomas. „Wij zijn puristen, wij doen dat niet. Helaas wordt de Berliner Weiße op steeds minder plekken geschonken.“

Stone Brewing experimenteert graag, bijvoorbeeld met verschillende opslagmethoden. „Onlangs hebben we bier in Jägermeistervaten opgeslagen, om een houtige, kruidige smaak aan het bier toe te voegen“, volgens Thomas. „Inmiddels hebben we ook een granieten vat uit Italië laten komen. Niemand van ons weet wat dat voor de smaak gaat betekenen. We zijn benieuwd!“

De tanks van de brouwerij grenzen direct aan het restaurant- en bargedeelte

De tanks van de brouwerij grenzen direct aan het restaurant- en bargedeelte

Twee gasometers in Berlijn

Ook als je geen trek hebt in bier, is een bezoek aan het voormalige gasfabrieksterrein de moeite waard. Ooit was het terrein eigendom van de GASAG, een Berlijns bedrijf dat hier uit kolen, olie en methanol gas produceerde. De grondstoffen werden over de weg, per trein, maar ook via de eigen haven op het terrein aangevoerd. Het geproduceerde gas werd in een gigantische gasometer opgeslagen, die nog altijd op het terrein te zien is. Binnenin de enorme metalen constructie bevond zich een ballon, die gevuld was met gas. Het gas was bestemd voor de huishoudens in het zuidelijke deel van Berlijn en voor de honderdduizenden gaslantaarns, die de straten van de Duitse hoofdstad verlichtten.

Naast de gasometer in Marienfelde bevindt zich in Berlijn nog een tweede, veel bekendere gasometer in Schöneberg. Helaas is de gasometer in Marienfelde momenteel niet te bezichtigen. „Er zijn allerlei plannen“, volgens Thomas, „Het zou een bioscoop kunnen worden, of een ruimte voor concerten, maar er is nog geen besluit genomen.“

Overigens werd het gevaarte niet in Berlijn, maar in 1890 in Londen gebouwd, waarna het eerst tien jaar dienst deed in Wenen. Van daaruit werd het naar Berlijn verplaatst, waar de gasometer in 1901 in gebruik werd genomen. Op het terrein stond zelfs nog een tweede gasometer, maar die is inmiddels afgebroken.

Dat gaat met de nog bestaande gasometer niet gebeuren, want deze valt onder monumentenzorg. Sowieso gelden de meeste gebouwen op het bedrijventerrein Marienfelde als industriële monumenten. De afgelopen jaren heeft het terrein zich flink ontwikkeld. Let dus op: wie wie weet is ook dit deel van Berlijn binnen een paar jaar superhip!

De vroegere gasometer wacht nog altijd op een nieuwe bestemming

De vroegere gasometer wacht nog altijd op een nieuwe bestemming

Meer informatie over het bedrijventerrein en de Stone Brewery:

www.stonebrewing.eu

www.marienpark-berlin.com

Rondleidingen door de bierbrouwerij vinden elke dag in het Duits en Engels plaats en kosten slechts 3 Euro!

Openbaar vervoer:

U6 Marienfelde

Proost!

Proost!

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *