Wonen in het buitenland – voor je het weet ben je geen Nederlander meer!

Ben je een slimmerik, een avonturier of gewoon verliefd? Dit zijn volgens kandidaat-Kamerlid Eelco Keij de meest voorkomende types mensen die naar het buitenland vertrekken. Maar let wel op: voor je het weet ben je geen Nederlander meer!

Stel je voor, je woont in Nigeria, krijgt vanwege je inzet voor dat land de lokale nationaliteit aangeboden, je voelt je vereerd en je accepteert deze nationaliteit: foetsie! Is je Nederlanderschap. Echt gebeurd. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden.

Veel landgenoten weten het niet, maar het is als volgt, volgens Eelco Keij, de 39-jarige D66-kandidaat voor de Tweede Kamer: neem je vrijwillig een andere nationaliteit aan, dan ben je in de regel je Nederlanderschap kwijt. Zonder waarschuwing! Je merkt er eerst niets van, je kunt zelfs met je oude Nederlandse paspoort op Schiphol landen (terwijl je dus officieel geen Nederlander meer bent....), tot op het moment dat je paspoort wilt verlengen. Dan is het afgelopen.

Eelco Keij weet waar hij over praat. Keij woonde zelf tien jaar in New York, is getrouwd met een Amerikaanse en heeft inmiddels, náást de Nederlandse ook de Amerikaanse nationaliteit. Het kán dus wel, volgens Keij, een dubbele nationaliteit. Maar dit recht is voorbehouden aan een zeer kleine minderheid van Nederlanders in het buitenland.

Blog dubbele nationaliteit 3 paspoorten

Zo bezit je verschillende Nederlandse en Duitse paspoorten....

Dubbele nationaliteit: nieuw wetsvoorstel

De jonge politicus was gisteren in Berlijn en sprak voor een stuk of dertig geïnteresseerde Nederlanders over het dubbele staatsburgerschap. Keij: „Binnen de EU hebben de meeste landen inmiddels regelingen getroffen. Alleen Nederland en Oostenrijk doen nog moeilijk over twee nationaliteiten“.

Afgelopen december diende D66 een wetsvoorstel in om een dubbele nationaliteit mogelijk te maken. Het voorstel werd door de PvdA gesteund, maar wordt vanwege de aanstaande parlementsverkiezingen op 15 maart voorlopig niet verder behandeld. Hoe het daarna verder gaat, hangt uiteraard van de nieuwe regering af.

Keij, die het boekje `Kapitale connecties` over Nederlanders in het buitenland schreef, vindt het maar merkwaardig dat Nederland zo ongeïnteresseerd met zijn landgenoten in den vreemde omgaat. Keij: „Er wonen meer dan een miljoen Nederlanders buiten de landsgrenzen, en dit zijn vooral mensen die economisch en cultureel veel waard zijn voor Nederland. Van die miljoen Nederlanders is ongeveer 500.000 stemgerechtigd. Tijdens de afgelopen verkiezingen heeft echter slechts zo`n tien procent gestemd. Misschien is dat wel de reden waarom weinig politici zich voor Nederlanders in het buitenland inzetten: `ze stemmen toch niet, waarom zou ik me druk om hen maken´. Het ligt dus misschien ook wel een beetje aan de Nederlanders die in het buitenland wonen.“

Blog dubbele nationaliteit paspoort

... en zo is je paspoort niet meer geldig

Dubbele nationaliteit = loyaliteitskwestie?

Kamerlid Ahmed Marcouch van de PvdA zei afgelopen december in een interview in de Volkskrant dat de angst voor een gebrek aan loyaliteit bij een dubbele nationaliteit ongegrond is. „Ikzelf heb een dubbele nationaliteit, maar dat zegt niks over mijn loyaliteit, omdat ik geen afstand kan doen van mijn Marokkaanse nationaliteit. Er zijn nu al meer dan 1,3 miljoen Nederlanders met een dubbele nationaliteit. Met een aanpassing van de wet lossen we allerlei praktische problemen op voor 900.000 Nederlanders in het buitenland.“

Inderdaad hebben Nederlanders in het buitenland vaak met allerlei praktische problemen te maken. Denk aan pensioens / AOW-kwesties, DigiD-aanvragen, studeren in het buitenland, stemmen vanuit het buitenland, etc. In veel landen dien je ook de lokale nationaliteit te bezitten om een huis te kunnen kopen. Keij: „Op het moment dat je dan de lokale nationaliteit aanneemt, ben je je Nederlanderschap kwijt. En dat zonder waarschuwing!“

Nederlandse ambassade Berlijn

De Nederlandse ambassade in Berlijn heeft uiteraard ook een consulaire afdeling voor al je paspoort-vragen

Dubbele nationaliteit bij uitzondering mogelijk

De vraag wanneer je Nederlander bent en vanaf wanneer je deze nationaliteit verliest, is niet eenvoudig in een paar zinnen uit te leggen. Maar het is in ieder geval een thema dat de moeite waard is, om je een keer grondig mee bezig te houden.

Zoals reeds beschreven is het momenteel (nog) zo, dat je als Nederlander, op het moment dat je een andere nationaliteit aanneemt, je in principe je Nederlanderschap verliest. Er zijn echter enkele uitzonderingen, volgens Keij. Hier de belangrijkste:

  1. Als je in een ander land dan Nederland bent geboren en daar je hoofdverblijf hebt op het moment dat je de andere nationaliteit krijgt, dan verlies je het Nederlanderschap niet.
  2. Als je voor je 18e jaar vijf jaar lang onafgebroken hoofdverblijf hebt gehad in een ander land dan Nederland, dan verlies je het Nederlanderschap niet.
  3. Als je een andere nationaliteit wilt krijgen, verlies je het Nederlanderschap niet als je gehuwd bent met, of geregistreerd partner bent van iemand van die andere nationaliteit.

De derde uitzondering is de meest bekende: als je trouwt met iemand van het land waarin je woont, mag je die nationaliteit aannemen en toch je Nederlanderschap behouden.

Daarnaast hoeven Nederlanders die met een andere dubbele nationaliteit zijn geboren van Nederland later niet te kiezen (maar let op: dat andere land zou dat wél kunnen vereisen). Tenslotte zijn er ook nog Nederlanders die daarnaast een andere nationaliteit hebben van een land waarvan ze de nationaliteit niet mógen opgeven, al zouden ze het willen (bijvoorbeeld Marokkanen en Argentijnen – zoals onze koningin Máxima).

Eelco Keij D66 dubbele nationaliteit

Kandidaat Tweede-Kamerlid Eelco Keij van D66, die zich voor Nederlanders in het buitenland inzet. Fotograaf: Erik van ´t Hullenaar

Zelf iets geleerd....

Afijn, niet zo eenvoudig allemaal. Toch heb ik deze avond ook zelf een paar dingen geleerd die ik na al mijn jaren in Duitsland nog niet wist (waarschijnlijk omdat ik te lui was om het uit te zoekenJ: mijn in Duitsland geboren kinderen zijn/blijven (ook) Nederlander. En ik ben getrouwd met een Duitse, ik kan dus ook Duitser worden, zonder mijn Nederlanderschap op te moeten geven! Hm, eine ganz neue Perspektive....:-)

Groeten!

Jeroen van www.deberlijngids.nl

PS

Het gesprek werd georganiseerd door de in Berlijn woonachtige D66-man Tom Bergrath van www.berlijnopmaat.com, dank! Verder dank aan Bertus Bouwman van www.duitslandnieuws.nl voor het beschikbaar stellen van de ontmoetingsruimte.

Meer informatie over dubbele nationaliteit kun je vinden op:

http://duitsland.nlambassade.org/shared/burgerzaken/

www.ind.nl

www.eelcokeij.com

www.nederlanderblijven.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *