Het tieranatomisches Theater – de Grote Onbekende in Mitte

Ooit wel eens van het tieranatomisches Theater op het terrein van de Humboldtuniversiteit gehoord? Het is wat mij betreft een echte Geheimtipp...

Een groep studenten staat op een zonnig grasveld tussen statige universiteitesgebouwen en oefent met veel gegil en gelach een theaterstuk. Een eindje verderop verkoopt een oudere jongere in een tot espressobarretje omgebouwde container aan professoren en studenten goede handgezette koffie. In de schaduw onder een reusachtige eik fluistert een verliefd stelletje elkaar geheimen in de oren.

Deze idylle bestaat. Ze is te vinden middenin Berlijn, op tien minuten lopen vanaf station Friedrichstraße, op het terrein van de Humboldt-universiteit. De heerlijk rustige, groene oase ligt verscholen tussen de Boros-bunker, het Friedrichstadtpalast en de hoofdgebouwen van het Charité-ziekenhuis. Het terrein is in principe alleen te voet, of eventueel per fiets toegankelijk. Heerlijk!

blog-tieranatomisches-theater-binnen-horizontaal

Diergeneeskunde live

Midden tussen panden uit de Gründerzeit, waarin zich de hoorzalen voor de colleges bevinden, staat een relatief laag, creme-kleurig, rond gebouw: het tieranatomisches Theater van de Humboldt-universiteit. Het theater werd al in 1789/1790 gebouwd, en is daarmee het oudste bewaard gebleven onderwijsgebouw in Berlijn. Want dat is het: in het theater werden voor de ogen van studenten dieren ontleed.

Inmiddels is het theater overgenomen door het Helmholtz-Zentrum für Kulturtechnik, dat regelmatig colleges, lezingen en presentaties in het theater organiseert. Overigens werd het neoclassicistische gebouw ontworpen door Carl Gotthard Langhans, dezelfde archtitect die –in dezelfde jaren- ook de Brandenburger Tor ontwierp. Oorspronkelijk diende het theater voor onderzoek naar paardenziektes, ter verbetering van het paardenbestand van de Pruisische cavalerie. Verder onderzochten de diergeneeskundestudenten er ook andere ziektes zoals runderpest.

blog-tieranatomisches-theater-buitenii

Gewoon naar binnen lopen

Interessant aan het theater: je kunt er gewoon naar binnen lopen. Rondom het eigenlijke theater bevindt zich een museumpje met een vriendelijke baliemedewerkster, die je de weg naar de ingang van het theater wijst. Met een beetje geluk heb je de bijna knusse zaal helemaal voor jezelf!

Tja, ik herinner me nog mijn eigen studietijd aan de universiteit in Utrecht. Die had ik niet willen missen. Maar hier had ik ook zeker wel colleges willen volgen!

blog-tieranatomisches-theater-theater

Bezoekersinformatie:

Tieranatomisches theater

Gratis toegang, geopend van 14:00 – 18:00 uur

Adres:

Philppstraße 12/13

Openbaar vervoer:

Station Friedrichstraße of U6 Oranienburger Tor

blog-tieranatomische-theater-buiten

Geplaatst in Tips en getagd met , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *