Monkey Bar – met spectaculair uitzicht op de dierentuin

Veel Nederlandse Berlijn-gangers overnachten in de buurt van het KaDeWe. Een prima plek om dan aan het eind van de dag wat te gaan drinken is de Monkey Bar in het 25hours Hotel, naast het Bikini House.

blog-monkeybar-uitzicht

Vreemde naam inderdaad, Bikini House, waar komt die vandaan? Het gebouw waarin zich vandaag de dag een hippe concept mall bevindt, werd halverwege de jaren vijftig, de tijd van het Duitse Wirtschaftswunder, met Amerikaans geld uit het Marshall-plan gebouwd. Het gebouw had een bijzonder ontwerp: bovenop de begane grond en de eerste verdieping bevond zich een ´doorzichtige´ verdieping, met daarbovenop weer twee bebouwde etwages. De drie verschillende lagen bovenop elkaar deed de Berlijners aan een vrouwenlichaam met bikini denken. Bovendien: in het gebouw bevond zich een productieruimte voor Damen-Oberbekleidung. Hier werden met behulp van 700 naaimachines bikini`s en dergelijke geproduceerd.

blog-monkeybar-bar

In de loop der decennia verviel het gebouw. Met de val van de Muur raakte dit westelijke deel van de stad, dat officieel tot Charlottenburg behoort, steeds meer uit de gratie. Bijna alle aandacht ging in de jaren negentig en het begin van dit millennium uit naar het ´nieuwe` oosten. Dat deel van de stad was voor velen onbekend, goedkoop, spannend, wild, vol mogelijkheden, en, na een tijdje, hip. Het oude westen daarentegen gold als burgerlijk en oubollig en verviel steeds meer. Dat was ook het geval met de buurt rondom Berlin Zoo, het roemruchte treinstation op een steenworp afstand van het Bikini House.

blog-monkeybar-binnen

Opgeknapt voor 100 miljoen Euro

Sinds enkele jaren heeft zich het tij gekeerd. Inmiddels zijn ook grote delen van West-Berlijn weer populair. Bovendien, een locatie als het Bikini House aan de Budapester Straße, in het absolute hart van de City West, is eenvoudigweg te goed om lange tijd onopgemekt te blijven.

De afgelopen jaren werd het onder monumentenzorg vallende Bikini House voor zo`n 100 miljoen Euro dan ook compleet gerestyled. Inmiddels bevindt zich in het smaakvol ingerichte gebouw met industriële look (veel groen staal en blank hout) een concept mall met snel wisselende pop-up stores.

blog-monkeybar-bikinihouse2

Hotel met hangmatten

Niet minder hip is het aangrenzende 25hours Hotel. Dit zogenaamde designhotel met 149 kamers, waarvan een deel is voorzien met hangmatten in de kamers, heeft op de tiende verdieping plaats gemaakt voor het Neni restaurant en daarnaast de Monkey Bar. De grote attractie van de bar is het sensationele uitzicht over de stad, met onder andere een blik op de direct aangrenzende dierentuin. Met goed weer kun je op de buitenterras plaatsnemen en een (wel vrij dure) cocktail genieten.

En, voor de liefhebbers: ook al bevind je je op de tiende verdieping, de toiletten hebben net zoals het centrale bargedeelte ongespiegelde ruiten tot aan de bodem. Dat zorgt voor een heel goed zicht! Alleen, wie bekijkt hier wie, dat is de vraag...:-).

Openbaar vervoer:

Station Berlin Zoo, dan te voet naar de Budapester Straße 40

blog-monkeybar-bikinihouse

Geplaatst in Tips en getagd met , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *